Zagreb, 16.-18.5.2014.

Prvi put… Drugi put… Prodano!

Prvi put… Drugi put… Prodano!

11.5.2014.

Postoji mnogo načina trgovanja, ali aukcije su sigurno među najzabavnijima. Nadmudrivanje protivnika, blefiranje, procjena suparnikovog novčanika i interesa… Uistinu, aukcije su za mnoge sudionike aktivnost u kojoj je sudjelovanje važnije od rezultata. A na ovogodišnjem SFeraKonu održat će se čak dvije!

Osim aukcije žanrovskih knjiga, koja već tradicionalno posljednjim udarcem aukcijskog  čekića označava  skori završetak SFeraKona, ove godine održat će se i GUFF aukcija čija je svrha sakupljanje novaca za GUFF, fanovski fond iz kojeg se financira razmjena fanova između Europe i Australije. Stvari na ponudi su također vrlo zanimljive, jer se tu zaista može naći svačega;  potpisanih knjiga i originalnih rukopisa, kostima i majica, svemirske hrane, te potpuno nepoznatih i egzotičnih stvari (na prvoj aukciji nadmetalo se za uzorak tla planete Vulkan – da, one iz Zvjezdanih staza).

Među interesantnijim stvarima koje se mogu naći u ponudi su tukerizacije. Pojam je dobio ime po Wilsonu Tuckeru koji je u svojim romanima i pričama običavao svoje susjede i prijatelje ubacivati kao sporedne likove. U ovom slučaju, poznati autori vam nude mogućnost da otkupite ulogu u njihovom najnovijem romanu ili priči, pa i vi imate šansu biti lik u novom romanu… Ne, nećemo otkrivati nikakva imena! Za to se ipak trebate pojaviti na aukciji! Tko zna, možda baš vas Goerge R. R. Martin prikolje u novom nastavku Igre prijestolja!

Za one koji više vole biti s ove strane korica, na raspolaganju je Aukcija žanrovskih knjiga. Ona je izvrstan način da za male novce upotpunite svoje police vrijednim naslovima, a dosadašnjih godina se na ponudi znalo naći pravih kapitalaca, kao i teško dobavljivih naslova (Dylan Dog na turskom, na primjer?)

Aukcije dosta ovise o onome tko ih vodi. Na SFeraKonu ne trebate brinuti. Aukciju knjiga suvereno vodi Aleksandar Žiljak, vrstan poznavatelj literature i anegdota vezanih uz naslove koji se nude, koji će vam pomoći da osim knjige na polici saznate i njenu povijest. GUFF aukciju vodi Mirko Karas, koji je na dosadašnjim konvencijama GUFF iz prodajnog pretvorio u zabavni događaj na kojeg se ciljano dolazi ne samo s rezerviranom novčanicom, već i s pićem i kokicama.

Nekog reda ipak mora biti, pa vas molimo da proučite pravila obje aukcije.

Komentiraj