Zagreb, 16.-18.5.2014.

A sada nešto potpuno drukčije!

A sada nešto potpuno drukčije!

4.5.2014.

Žanr spekulativne fikcije otvara vrata razmišljanju o mnogim temama koje ne moraju biti usko vezane za tipične ili očekivane podžanrove. Na SFeraKonu 2014. imat ćete prilike poslušati nekoliko predavanja koja izlaze iz tih okvira.

Naš dugogodišnji redoviti gost-predavač i izlagač, član SFere s članskom iskaznicom broj 5, g. Vladimir Samobor, otkriva u svom predavanju Bit postojanja u brojevima značaj energije brojeva u našim životima. Gospodin Vladimir će, osim toga, kao i svake godine postaviti svoju osebujnu izložbu!

Ivana Bašić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, pričat će u predavanju Biblioterapija junačkog putovanja – arhetipske metafore na putovanju kroz prostor i vrijeme o jednom od najzanimljivijih oblika biblioterapije koji povezuje sve umjetnosti – terapijskom učinku čitanja na primjeru junačkog putovanja, arhetipske priče koja prikazuje odlazak u nepoznato, suočavanje s preprekama i povratak u stanje ravnoteže. Ova duboka metafora na svom putovanju kroz vrijeme ne gubi svoj izvorni oblik – u predavanju će biti prikazan njezin put kroz razne oblike pripovjednih diskursa (književnost,strip, video-igre) u raznim povijesnim razdobljima, s posebnim naglaskom na suvremenosti (i znanstveno-fantastičnoj književnosti) te mogućnosti korištenja u osobne terapijske svrhe.

Milena Benini, nagrađivana spisateljica i prevoditeljica, probija granicu žanra kroz prizmu tračeva i skandala iz života pisaca i članova fandoma. Za sve one koji ne prate zbivanja na Twitteru i blogovima, njezino predavanje Skandali! Tračevi! Vanbračna djeca! je dakle jedinstvena prilika da u 45 minuta dobiju mali pregled svih skandaloznih žanrovskih stvari koje su propustili doznati!

Jedan od najvećih pisaca koji je ikada živio, Kolumbijac Gabriel García Márquez, umro je sredinom ovoga travnja, pa njemu u čast Irena Rašeta, spisateljica, urednica i dugogodišnja članica fandoma donosi predavanje o fantastičnom književnom žanru kojeg je popularizirao – magijskom realizmu. No jeste li znali da García Márquez nije i začetnik toga žanra, da on nije svojstven samo Latinskoj Americi, ima nekoliko podvrsta i nije ograničen samo na književnost? Žute ruže samo ćemo ovlaš ovdje spomenuti – dođite, poslušajte i saznajte njihovu simboliku!

I za kraj nudimo jednu posebnu akustično – olfaktivnu poslasticu; Mihajlo Krajić i Dinko Šego ispričat će nam sve što smo htjeli znati o Pivarstvu srednjeg vijeka, a pridružit će im se i SF pisac, Zoran Vlahović, koji će dati svoj doprinos ovoj zanimljivoj temi pregledom alkoholnih pića u SF-u!

Nešto više o ovim nesvakidašnjim predavanjima, kao i ostalim, kojima možete prisustvovati na SFeraKonu 2014., pogledajte ovdje.

Komentiraj